Telepítési segédlet

A tartály betemetésekor be kell tartani a megadott utasításokat. Azokban az esetekben, amikor az egyszerű független telepítés nem lehetséges, forduljon a gyártóhoz vagy hozzáértő szakértőkhöz. Földcsuszamlások, árvizek és egyéb nehéz terepen tapasztalt szakember tanácsát kell kérni. Tanácsot és jelenlétet biztosítunk az ásatás során is, amely lehetővé teszi a korrekt és minőségi telepítést.

(RÉSZLETES TELEPÍTÉSI UTASÍTÁS)

4 fő telepítési mód lehetséges

 

1, Normál telepítés 2, Talajvíz esetén 3, Terhelt tatalaj esetén 4, Sűlyesztett tartály esetén

TARTÁLYKEZELÉS AZ ÉPÍTÉSI TERÜLETEN

A tartály emelése és szállítása emelőhevederek segítségével történik. Rögzítse az emelőhevedereket a tartály bilincseire vagy a megjelölt helyekre. A tartály szállítását megfelelő építőipari gépekkel kell végezni, ügyelve a sérülés lehetőségére. Ne gurítsa vagy húzza a tartályt.

ÁTMENETI TÁROLÁS

A tartályt megfelelő, vízszintes és sima felületen kell tárolni. Figyelnünk kell az esetleges éles tárgyakra az alapon, amelyek a tartály károsodását okozhatják. Ha a tartály a beszerelés előtt megsérül, ezt azonnal jelenteni kell a gyártónak. A javítás a gyártó írásos utasításai szerint történik.

SZÁLLÁS ELŐTT, ill. TELEPÍTÉS

A tartály telepítése előtt alaposan meg kell vizsgálnunk a talaj összetételét és tulajdonságait. Az építési gödör padlójának szilárdnak és stabilnak kell lennie. A talaj gyenge teherbírása esetén 40 cm vastag kavicsanyagból vagy betonból alapot kell készíteni. Az előkészített alapot legalább 60 MPa tömörítésre kell keményíteni. A kitermelt anyagot el kell távolítanunk az építési gödörből, hogy ne keveredjen a visszatöltő anyaggal.

ÁTÁSI MÉRETEK

Az építési gödör alaprajzi méretének 60-100 cm-rel nagyobbnak kell lennie, mint a tartály alaprajzi méretei. A tartálynak min. 150 cm-re kell lennie az épülettől és legalább 200 cm-re a utaktól. Ha a terep típusa megengedi, ásunk egy építési gödröt a lehető legfüggőlegesebb falakkal (figyelembe kell venni a talaj lejtését és a biztonságos munkavégzés érdekében szükséges intézkedéseket). A telepítés során minden vonatkozó biztonsági és építési előírást be kell tartani. Az ásatás mélységét össze kell hangolni a tartály méreteivel.

HÁTTÉLTŐ ANYAG

A tartály feltöltéséhez használt anyagnak megfelelő granulátumúnak kell lennie. Az anyagot jég vagy hó, agyag, nagyobb szemcsés részecskék és egyéb szerves részecskék nélkül kell mosni. Megfelelő anyag a 4-16 mm-es szemcsésségű homokkő vagy zúzottkő.
A feltöltőanyag visszatöltése és tömörítése szakaszosan vagy 300 mm vastagságú rétegekben történik. A tartályt egyszerre kell feltölteni vízzel, hogy a töltőanyag és a víz szintje a tartályban mindig azonos legyen. Ezzel azonos oldalirányú nyomás érhető el a tartálytartály falán. Minden réteget jól meg kell tömöríteni könnyű tömörítőgépekkel. Feltöltéskor a nyakat és a fedelet a tartályra kell helyezni.

TARTÁLY RÖGZÍTÉSE

Az alapbetonba rögzítőfüleket (20 mm átmérőjű rozsdamentes acél rúd) kell beépíteni. A horgonyfülekre drótbilincsek segítségével rozsdamentes és ellenálló anyagból készült kötelet vagy acélkábelt rögzítenek. A kötelet vagy acélhuzalt feszítőanya segítségével feszítik meg. Minden rögzítőanyagnak rozsdamentes acélnak kell lennie. A tartály felülete és a kötél közé geotextíliát (szélesség kb. 100 mm) helyeznek el, amely megakadályozza a kötél közvetlen nyomását a tartályra. A tartályon, amelyre a bilincsek fel vannak szerelve, a rögzítést a bilincsek fülein végezzük. A rozsdamentes acél kötelek helyett poliészter szalagok is használhatók.

BETON ALAP

A vasbeton alapfödém szilárd alapra kerül. Az BETON alaplap minimális vastagsága 200 mm (a méretezést építőmérnök végzi). Két erősítőhálóval kell megerősíteni. Az alaplemeznek 600 mm-rel szélesebbnek kell lennie, mint a tartály alaprajzi méretei.

FORGALMI TERHEK

A forgalmi terhelést nem szabad közvetlenül a tartályra átvinni. Ezért a tartály fölé egy tehermentesítő vasbeton lemezt kell készíteni. A vasbeton födémet a szerkezettervező méretezi, súly szerint, és megfelelően alá kell támasztani. Forgalmi torlódások esetén a tartályra az LTŽ fedelet kell felszerelni.

A TELEPÍTÉS FÉNYKÉP DOKUMENTÁCIÓJA

A tartály megsérülése esetén a garancia érvényesítéséhez a teljes beépítést fotódokumentációval kell ellátni. A gyártó nem vállal felelősséget a tartályban esetlegesen a feltárás során, a tartály helytelen beszerelése esetén keletkező károkért.

    

1, NORMÁL TELEPÍTÉS

ROTO víztartályok utasításai a tartály beszereléséhez 1. fázis

1. FÁZIS - a gödör előkészítése

  • Az építési gödör alaprajzi méretének 60-100 cm-rel nagyobbnak kell lennie, mint a tartály alaprajzi méretei. Ha a terep típusa megengedi, ásunk egy építési gödröt a lehető legfüggőlegesebb falakkal (figyelembe kell venni a talaj lejtését és a biztonságos munkavégzés érdekében szükséges intézkedéseket). 
  • Az építési gödör síkjának vízszintesnek és megszilárdultnak kell lennie. Ha a talaj kevésbé teherbíró, akkor 40 cm vastag kavicsanyaggal vagy laza betonnal javítópárnát kell készíteni. A rehabilitációs párnát legalább 60 MPa tömörítésre kell keményíteni.
  • Az előkészített alapra legalább 15 cm vastag homokágyat helyezünk. A 0-4 mm szemcseméretű homokot az építési gödörbe öntik és kiegyenlítik.
A ROTO víztartályok utasításai a 2. fázis beszereléséhez

2. FÁZIS - bebarlangbhelyezés a helyére

  • A tartályt óvatosan vízszintes homokágyra helyezzük (megfelelő teherautóval vagy munkagéppel emeljük fel) és vízmérték segítségével vízszintbe állítjuk.
  • A tartályon lévő felszállók (audit nyílások) a terep végső szintjéhez vannak beállítva.
  • A teleszkópos emelőt csavarozással és kicsavarással igazítjuk a végső terephez. Az integrált emelőt úgy állítjuk be, hogy eltávolítjuk az adaptert a burkolattal és a torkot elvágjuk a megfelelő végső terepszintre.
  • Fontos, hogy feltöltéskor a felszálló és a fedél a tartályra kerüljön.
ROTO víztartályok utasításai a tartály felszereléséhez 3. fázis

3. FÁZIS - visszatöltés

  • A tartályt 30 cm-ig, a tartály aljától mérve 4-16 mm-es töredékkel töltjük fel, és ezzel egyidejűleg a tartály aljától mérve 30 cm-ig vízzel töltjük (minden rekeszt megtöltünk). 
  • Ügyelni kell arra, hogy a frakciót jól beszórjuk a tartály lekerekített részei alá. A tartály vízzel való feltöltését és a frakcióval való visszatöltést 30 cm-es lépésekben ismételjük, amíg a tartály fel nem töltődik az első csatlakozásig. 
  • A tartály feltöltése során ügyeljünk a csatlakozások (bemenet, kimenet, ...) szintjére, hogy azokat időben elvégezhessük.
ROTO víztartályok utasításai a tartály beszereléséhez 4. fázis

4. FÁZIS - végső töltés

  • Ha a csatlakozások megfelelően és vízmentesen vannak csatlakoztatva, töltse fel a gödröt frakcióval az utolsó 25 cm-ig.
  • A feltöltésre geotextíliát helyeznek el 4-16 mm-es töredékével - a tartály teljes területén.
  • Az utolsó 25 cm-es visszatöltés azzal a talajjal történik, amelyet az építési gödör ásásakor felástunk. Ügyelni kell arra, hogy ne takarja le a tartály fedelét.
  • A töltés maximális magassága a tartály teteje felett 80 cm.
  • Vízhatlan terep esetén a tartály körül víztelenítést kell végezni.

 

  

2, Különleges árkok – TALAJVÍZ

  • Az építési gödör külső méretének 60 - 100 cm-rel nagyobbnak kell lennie, mint a tartályok külső hossza és szélessége. Ha a terep jellemzői lehetővé teszik, akkor az építési gödör falait a lehető legmeredekebben kell kiásni (figyelembe kell venni a biztonságos feltárási szöget és a munkavédelmi szabályok betartását).
  • Az építési gödör aljának egyenesnek, megerősítettnek és keménynek kell lennie. Ha a talaj kisebb teherbírású, akkor 40 cm vastag kavicsanyag- vagy betonréteget kell készíteni. Avréteget 60 MPa tömörítési arányig kell megerősíteni.
  • Az előkészített gödör aljára kb. 20 cm vastagságú vasbetonlemezt kell készíteni. A padlólemeznek 60 cm-rel szélesebbnek kell lennie, mint a tartály méretei (a vasbeton padlólemez méreteit hivatásos statikai szakértőnek kell elkészítenie). A rozsdamentes acél füleket kell beilleszteni a
    padlólemezbe.
  • Óvatosan helyezzük be a tartályt a vasbeton födémre (elhelyezés megfelelő mobil daruval vagy
    kotrógéppel), és a tartályt egy szintező szerszám segítségével állítsuk vízszintbe. A menetes állítható búvónyílást betekerve állítsuk terep szintjéhez. Ha a tartály beépített nyakhosszabbítóval rendelkezik, győződjünk meg róla, hogy a megfelelő méretre a terepszintjéhez vágtuk.
  • A tartályt körülvevő építési gödröt minimum 12 C / 1 5 minőségű betonnal kell feltölteni a talajvíz talaj min 20 cm maximális magasságáig. Kérjük, ellenőrizze, hogy a tartály ívelt részei minden külső oldalról jól vannake kitöltve. A tartályt (az összes kamráit) egyszerre kell vízzel feltölteni, miközben a gödröt kívülről töltik. A gödör betonnal és a tartály vízzel történő egyidejű megtöltését 30 cm-es lépésekben kell elvégezni - addig, amíg el nem érik a felszín alatti víz maximális szintjét. A maximális vízszint és a tartály teteje alatti 25 cm közötti helyet 4–16 mm-es szemcseméretű kaviccal kell kitölteni.
  • Az építési gödör feltöltésekor ügyeljen arra, hogy a csöveket időben csatlakoztassa. A befolyó,
    kifolyó, szellőzőcsövek stb. 
    A csövek csatlakoztatása után folytassa az építési gödör feltöltésével (4–16 szemcseméretű kaviccsal) az utolsó 25 cm-ig a terep szintjéhez.
    Fektesse le a 200gr/m2 es geotextíliát az építési gödör teljes felületére
    A tartály tetejére alapesetben 25cm 4-16mm méretű kulékavicsot ,majd geotextíliát (200gr/m2) és 25cm földet kell tenni.
    50cm plusz nyakmagasítónál 75cm kavicsot, geotextíliát és 25cm földet kell rátenni.
    Ha a talaj vízzáró a vízelvezetést a tartály körül a vizelvezetést meg kell oldani. 

  • Az építési gödör alaprajzi méretének 60-100 cm-rel nagyobbnak kell lennie, mint a tartály alaprajzi méretei. Amennyire a tereptípus megengedi, építési gödröt ásunk ki minél függőlegesebb falakkal (a talaj dőlésszögét és a biztonságos munkavégzés érdekében szükséges intézkedéseket figyelembe venni).
  • Az építési gödör síkjának vízszintesnek és megszilárdultnak kell lennie. Ha a talaj kevésbé teherbíró, akkor 30-40 cm vastag kavicsanyaggal vagy betonnal javítópárnát kell készíteni. A rehabilitációs párnát legalább 60 MPa tömörítésre kell keményíteni.
  • Egy födém vasbeton födém vastagsága kb. 20 cm behelyezett erősítő hálóval. A padlólemeznek 60 cm-rel szélesebbnek kell lennie a tartály méreteinél (az AB padlólemez méretezését szerkezeti mérnök végzi). A padlólemezbe rozsdamentes acél horgonyokat kell behelyezni (a rögzítési eljárást a 7. pont ismerteti).
  • A tartályt óvatosan az előkészített betonlapra helyezzük (megfelelő targoncával vagy kotrógéppel szereljük be), és vízmérték segítségével szintezzük. A menetes teleszkópos emelőt a végső terepszinthez igazítjuk. A tartály rögzítése a beépített horgonyokhoz 12 mm-es acélfonott kötéllel történik. Minden rögzítőanyagnak rozsdamentes anyagból kell készülnie (a rögzítést a 7. pont ismerteti).
  • A tartály köré 110 mm átmérőjű vízelvezető csövet szerelünk, melyet szivattyúval vezetünk az aknába. Különös figyelmet kell fordítani a tartály lekerekített részei alatti feltöltésre. Ugyanakkor fel kell tölteni a tartályt vízzel (minden rekesz). A tartály vízzel való feltöltését és a 4-16 mm-es kavicsfrakcióval történő visszatöltést 30 cm-es lépésekben ismételjük meg - a talajvíz maximális szintjéig. A maximális szint felett, az utolsó 25 cm-ig a tartályt 4-16 mm-es kavicsfrakcióval töltik fel. Ugyanakkor ügyelnünk kell a kapcsolatok szintjeire, hogy azok időben megvalósuljanak.
  • A temetés során csatlakoztatjuk a tartályt (bemenet, kimenet). Folytassa a feltöltést az utolsó 25 cm-ig.
  • Geotextíliát (200 g/m2) fektetnek a feltöltésre 4-16 mm-es töredékkel - a tartály teljes területén.
  • Az utolsó 25 cm-es visszatöltés földdel történik (feltöltés előtt geotextíliát építünk be 200 g/m2). Ügyelni kell arra, hogy ne takarja le a tartály fedelét.
  • A töltés maximális magassága a tározó felett 80 cm.

  

 

3, Különleges árkok – Terhelt felület

  • Az építési gödör alaprajzi méretének 60-100 cm-rel nagyobbnak kell lennie, mint a tartály alaprajzi méretei. Amennyire a tereptípus megengedi, építési gödröt ásunk ki minél függőlegesebb falakkal (a talaj dőlésszögét és a biztonságos munkavégzés érdekében szükséges intézkedéseket figyelembe venni).
  • Az építési gödör síkjának vízszintesnek és megszilárdultnak kell lennie. Ha a talaj kevésbé teherbíró, akkor 30-40 cm vastag kavicsanyaggal vagy betonnal javítópárnát kell készíteni. A rehabilitációs párnát legalább 60 MPa tömörítésre kell keményíteni.
  • Az előkészített alapra legalább 15 cm vastag homokágyat helyezünk. A 0-4 mm szemcseméretű homokot az építési gödörbe öntik és kiegyenlítik.
  • A tartályt óvatosan a homokágyra helyezzük (megfelelő targoncával vagy kotrógéppel emeljük be) és vízmérték segítségével szintezzük. Állítsa be a menetes teleszkópos nyakat, tetőt a kívánt szintre.
  • A tartályt 30 cm-ig, a tartály aljától mérve 4-16 mm-es töredékkel töltjük fel, és ezzel egyidejűleg a tartály aljától mérve 30 cm-ig vízzel töltjük (minden rekeszt megtöltünk). Ügyelni kell arra, hogy a frakciót jól beszórjuk a tartály lekerekített részei alá. A tartály vízzel való feltöltését és a frakcióval való visszatöltést 30 cm-es lépésekben ismételjük, amíg a tartály fel nem töltődik a csatlakozások szintjéig.
  • Elvégezzük a csatlakozást a tartályhoz (bemenetek, kimenetek, ...). Az építési gödör többi részét, az utolsó 25 cm-ig, 4-16 mm-es töredék borítja.
  • Tehermentesítő AB lemez, melynek vastagsága kb. 20 cm behelyezett erősítő hálóval (a táblát a terhelés alapján szerkezetmérnök méretezi). A tehermentesítő betonlemeznek legalább 1 méterrel távolodnia kell az építési gödörtől.
  • Szerelje fel az LTŽ fedelet a bejárati nyílás fölé
  • A töltés maximális magassága a tározó felett 80 cm.
  • Vízhatlan terep esetén a tartály körül a talajvíz kiásásával megegyező módon víztelenítést kell végezni.

 

    

 

4, Különleges árkok – MÉLYÁRÁS

  • Az építési gödör alaprajzi méretének 60-100 cm-rel nagyobbnak kell lennie, mint a tartály alaprajzi méretei. Amennyire a tereptípus megengedi, építési gödröt ásunk ki minél függőlegesebb falakkal (a talaj dőlésszögét és a biztonságos munkavégzés érdekében szükséges intézkedéseket figyelembe venni).
  • Az építési gödör síkjának vízszintesnek és megszilárdultnak kell lennie. Ha a talaj kevésbé teherbíró, akkor 30-40 cm vastag kavicsanyaggal vagy betonnal javítópárnát kell készíteni. A rehabilitációs párnát legalább 60 MPa tömörítésre kell keményíteni.
  • Az előkészített alapra 15 cm vastagságú homokágyat (0-4 mm granulátum) helyezünk. A kiságyat megfelelően be kell állítani.
  • A tartályt óvatosan a homokágyra helyezzük (megfelelő kamionos emelővel vagy kotrógéppel szereljük fel) és vízmérték segítségével szintezzük. Állítsa be a menetes teleszkópos emelőt a kívánt szintre. Ha a tartály fölé integrált kiemelkedés van, csak vágja le, és helyezze át az adaptert a fedéllel együtt.
  • A tartályt 30 cm-ig, a tartály aljától mérve 4-16 mm-es töredékkel töltjük fel, és ezzel egyidejűleg a tartály aljától mérve 30 cm-ig vízzel töltjük (minden rekeszt megtöltünk). Ügyelni kell arra, hogy a frakciót jól beszórjuk a tartály lekerekített részei alá. A tartály vízzel való feltöltése és a frakcióval való visszatöltés 30 cm-es lépésekben megismétlődik a csatlakozások szintjéig. Feltöltéskor ügyeljünk a bekötésekre, hogy csak ezek készüljenek el időben.
  • Elvégezzük a csatlakozást a tartályhoz (bemenetek, kimenetek, ...). A bekötések elvégzése után töltse fel az építési gödröt az utolsó 25 cm-es emelkedésig.
  • Tehermentesítő AB lemez, melynek vastagsága kb. 20 cm behelyezett erősítő hálóval (a táblát a terhelés alapján szerkezetmérnök méretezi). A dombormű AB lemez szélének legalább 1 méterrel távolodnia kell az építési gödörtől.
  • Helyezzen egy hozzáférhető PE tengelyt legalább 100 cm szabad nyílással a tehermentesítő AB lemez fölé. Az akna magassága a terep végső szintjéhez igazodik. Nagyobb mélységben lépcsőket vagy létrát kötelező elhelyezni.
  • A bejárati aknát betonozni kell.
  • A bejárati akna tetején helyezze el a PE burkolatot vagy az LTŽ burkolatot, és végezze el a befejező réteget.
  • Vízhatlan terep esetén a tartály körül a talajvíz kiásásával megegyező módon víztelenítést kell végezni.

Webáruház készítés
argep.hu olcsobbat.hu